Εκτύπωση

Στην καρδιά της Μακεδονίας, στο ΒΔ άκρο του Νομού Σερρών και στην αγκαλιά της εύφορης κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα, βρίσκεται ο Δήμος Ηράκλειας. Περιβάλλεται από τους Δήμους Σερρών και Σιντικής και από τους γειτονικούς Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, ενώ απέχει από τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Θεσσαλονίκης 15 και 65 χλμ αντίστοιχα και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Χαρακτηρίζεται από το έντονο πεδινό τοπίο με τις ποικιλόμορφες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και από τη μοναδική σε κάλλος και περιβαλλοντική αξία λίμνη Κερκίνη και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους των Κρουσσίων και του Βερτίσκου, (με τα δημοτικά δάση του Λιθοτόπου, του Στρυμονικού και του Καλοκάστρου). Μετά τις τελευταίες μεταβολές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ο Δήμος Ηράκλειας περιλαμβάνει 21 Κοινότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορική και πολιτισμική διαδρομή και διατηρεί το δικό της παραδοσιακό και εθιμοτυπικό χρώμα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο γόνιμων πολυπολιτισμικών ανταλλαγών.


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την απογραφή του 2011 ο Δήμος Ηράκλειας, μετά τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, έχει μόνιμο πληθυσμό 21.400 κατοίκους και έκταση 448.790 στρ. (11% της συνολικής έκτασης του Νομού Σερρών) από τα οποία το 44% αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις και το 18% από δασικές. 

Ο Δήμος Ηράκλειας προέκυψε από τη συνένωση των 3 προϋπαρχόντων Καποδιστριακών Δήμων της Ηράκλειας, της Σκοτούσσης και του Στρυμονικού. Έδρα του Δήμου είναι η Δημοτική Κοινότητα Ηράκλειας και υπάγονται σε αυτόν οι Τοπικές Κοινότητες Βαλτερού, Δασοχωρίου (με τον οικισμό Ψωμοτοπίου), Καρπερής, Κοίμησης, Λιθοτόπου, Λιμνοχωρίου, Ποντισμένου (με τον οικισμό Σιμώνα), Χρυσοχωράφων, Σκοτούσσης, Αμμουδιάς, Γεφυρουδίου, Μελενικιτσίου, Νέας Τυρολόης, Παλαιοκάστρου, Στρυμονικού, Ζευγολατειού, Καλοκάστρου (με τον οικισμό Κεφαλοχωρίου), Λιβαδοχωρίου (με τον οικισμό Βαρικού) Τριάδος και Χειμάρρου. 

 

Φαράγγι Νυμφορέματος: βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Τ.Κ. Μελενικιτσίου και προσφέρεται για περιπάτους και αναψυχή.

Ξηροπόταμος Χειμάρρου: βρίσκεται βόρεια της Τ.Κ. Χειμάρρου και έχει τις πηγές του στην οροσειρά των Κρουσσίων. Περιβάλλεται από πλατάνια, πλούσια βλάστηση και προσφέρεται για αναψυχή.

Αλσύλλιο Παλαιοκάστρου: βρίσκεται στοΒΑ τμήμα της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου και πρόκειται για μια δεντροφυτεμένη περιοχή με κωνοφόρα που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του Παλαικάστρου. Σε κοντινή απόσταση από το αλσύλλιο βρίσκεται λιθανάγλυφη βρύση σπάνιας αρχιτεκτονικής μορφής και πλησίον της ο παλαιός ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου.

Πάρκο Πατριδογνωσίας: βρίσκεται στη Δυτική είσοδο της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου. Η καλυπτόμενη επιφάνεια του πάρκου είναι 4.000 τ.μ. και απεικονίζει Φυσικούς Σχηματισμούς του Περιβάλλοντος.

Ιερά μονή Τιμίου Σταυρού: βρίσκεται στον ορεινό όγκο ΒΑ της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων, σε τοποθεσία μεγάλου φυσικού κάλλους με πανοραμική θέα. Είναι χώρος θρησκευτικής λατρείας αλλά συγχρόνως ενδείκνυται και για αναψυχή.

Εξωκκλήσι Προφήτη Ηλία: βρίσκεται βόρεια του οικισμού Κεφαλοχωρίου στην περιοχή Κορφοβούνι (Σιβρί) στην καρδιά του Δημοτικού Δάσους Καλοκάστρου, αποτελεί μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού και θρησκευτικού κάλους.

Κέντρο Προώθησης Οικοτουρισμού: βρίσκεται στην Τ.Κ. Λιθοτόπου και περιλαμβάνει έκθεση με ταριχευμένα πουλιά, έκθεση φυτών της περιοχής, καθώς επίσης και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.

Λόφος Πεύκων: βρίσκεται στο δημοτικό δάσος Λιθοτόπου στους πρόποδες των Κρουσσίων, αγγίζοντας τη λίμνη Κερκίνη. Πρόκειται για μία πευκόφυτη έκταση 56στρ. που χρεισημοποιείται ως χώρος αναψυχής. Στην κορυφή του Λόφου βρίσκεται το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Πολεμικό Κοιμητήριο Στρούμας: Βρετανικό κοιμητήριο που βρίσκεται στο Καλόκαστρο και χρησιμοποιήθηκε από τον 40ο Σταθμό Αναγνωρίσεως Θυμάτων (ΣΑΘ) κατά το Α? Παγκόσμιο Πόλεμο και σ' αυτό αργότερα μεταφέρθηκαν οι τάφοι, απ' τα πεδία των μαχών στη Στρούμα. Στο κοιμητήριο, έχουν ενταφιαστεί 933 Βρετανοί, 2 Ινδοί, 1 Βρετανός Δυτικής Ινδίας. 1 Μαλτέζος, 9 Έλληνες, 5 Βούλγαροι και 4 Τούρκοι στρατιώτες. 

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Ηράκλειας συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταγραφή και διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής. Μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ποιότητα ζωής, αιμοδοσία, καρναβάλι, χορό, κάλαντα, αναβίωση εθίμων, διοργάνωση εορτών, ημερίδων και εκδρομών. Οι κάτοικοι του Δήμου Ηράκλειας (ντόπιοι, Βλάχοι, Θρακιώτες, Πόντιοι, Αρβανίτες, Μπαφραίοι, Γκαγκαούζηδες, Μικρασιάτες, ΡΟΜ, Σαρακατσάνοι) στα πλαίσια της πλούσιας τοπικής τους παράδοσης, διοργανώνουν καθ? όλη τη διάρκεια του έτους ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, μερικά από τα οποία αποτελούν ένα σταθερό πόλο έλξης επισκεπτών. Οι εκδηλώσεις, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, λαμβάνουν χώρα σε διαφορετική Κοινότητα, ενώ πολλές από αυτές έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία έθιμα και συνήθειες.

    syl1 syl2

pali

Simposio Theatro strimonikou 

 Στο Δήμο δραστηριοποιούνται είκοσι επτά (27) πολιτιστικοί σύλλογοι, οι οποίοι συλλέγουν λαογραφικά στοιχεία και ντοκουμέντα, οργανώνουν τμήματα μουσικής, χορού, εικαστικών, θεάτρου και αναπτύσσουν ποικίλη πολιτιστική, κοινωνική και εθελοντική δράση.

Κατηγορία: Δήμος Ηράκλειας
Εμφανίσεις: 24